Jeg har lyst til at dele mine erfaringer med noget af det mest omdiskuterede, forhadte og elskede i facebook grupperne, nemlig LCHF brød.
Hvis du en dag finder dig selv med en tallerken med LCHF brød, protein og fedt, så husk at selv om den holder målet om ikke at spise ret mange kulhydrater, så er du alligevel på vildspor. Måske er du tilbage i et gammelt spisemønster, måske startede du på LCHF for at komme ud af præcis det spisemønster. LCHF handler om, at få grøntsager og uforarbejdede fødevarer til at spille så stor en rolle som muligt i din kost.
Ganske som med almindeligt brød er LCHF brød en bekvemmeligheds-løsning. Det er let at have med på farten. Det er let at lave i forvejen og have på frost eller køl, så det ikke fordærver. I den skuffe i fryseren, hvor Hatting boede før, bør der dog primært flytte frossent grønt ind, ikke LCHF brød.
Når det så er sagt, så kan gode LCHF-brøderstatninger også være med til at hjælpe dig i nødsituationer. Når du kommer helt fladmast hjem fra arbejde og bare ikke kan se dig ud af at skulle i gang med at lave mad. Så kan det være en hjælp at lave en pizzaburger af en frossen burgerbolle og spise noget salat ovenpå.
-
Jo længere tid det er siden, du har spist almindeligt brød jo bedre smager LCHF brød.
2 andre årsager til at spise almindeligt brød ud over bekvemmelighed kan være; Det smager godt, og fodrer den evige trang til kulhydrater. For Henrik, der har diabetes 1, er der ikke den store forskel på om han spiser hvidt brød, eller spiser direkte af sukkerskålen. Mens du stadig er sukkerafhængig er der meget lille sansynlighed for, at du vil blive tilfreds på samme måde af et LCHF-brød, som du bliver af almindeligt brød. En kold tyrker uden brøderstatninger i starten er godt så smagen og trangen mister sit tag i dig.
-
Vær opmærksom på proteinmængden i LCHF brød.
Mens æg og ost næsten altid er de største proteinkilder i LCHF brød, så er der også en del protein i det nøddemel, der er i de lidt mere avancerede LCHF brød. Hvis du gerne vil tabe dig, eller kontrollere dit blodsukker, så skal du huske, at du får en del protein i LCHF brødet. Afpas den proteinmængde, du spiser til måltiderne, hvis du spiser LCHF brød, ellers får du mere protein end du har brug for. -Fordi brødet er så kulhydratfattigt, kan du passende spise lidt grønt ved siden af.
-
Keep it simple.
Når man lige er startet på LCHF, kan man også have brug for lette løsninger. De sikre valg er grøntsagsfladbrød, som kan klappes sammen om pålæg til madpakken, toastes til panini og laves til mini-pizzaer. Spreder du fladbrøds-massen ud over en hel plade giver de dig mulighed for at lave familie-pizzaer og wraps med dit ynglingspålæg. Grøntsagsbrød er fryseegnede, de er svære at ødelægge og de fleste kan lide dem.
-
Det er smart at starte med at lave små portioner.
Når du kaster dig ud i bageeksperimenter og det gør de fleste, så huske på! Hvis du tror, at du nok skal bage i samme forhold, som når du bager almindeligt brød, så tager du efter min mening fejl. Den første og vigtigste grund er, at der er sansynlighed for, at du ikke kan lide det, du lige har bagt. Low carb mel er dyrt og du bliver mega negativ, når du smider for 50 kroner LCHF brød i skraldespanden. Vent med at bage til fryseren, til du har fundet en opskrift, der virker for dig. Den anden grund er, at du ikke skal spise ret meget af brødet, for at blive mæt. Low carb mel, er stadig et raffineret produkt og det er ikke det du skal spise mest af på LCHF. Den tredie grund er, at jo mere du har bagt, jo større sandsynlighed er der for, at du falder i et gammelt spisemønster, der handler om at spise masser af brød og glemme grøntsagerne, fordi de er mere besværlige.
-
Vær opmærksom på hvorfor du savner brød ind imellem.
Dem der ikke lever efter LCHF principperne siger ofte: ” Det er ikke noget for mig – jeg kunne aldrig undvære brød!” Sådan føles det også og det er kulhydrat-afhængigheden, der taler for fuld skrue. Hvis du har været på LCHF i længere tid, så kan du måske godt komme til at savne brød af andre årsager. Vi danskere spiser f.eks. ofte brød når vi hygger os. Rundstykker er nok hyggebrød nummer 1. En fejring af en fødselsdag på arbejdspladsen kan således udvikle sig til en spørgetime, fordi man springer rundstykket over. Måske bekymrer man sig endeløst over, hvad søren man skal spise når man er inviteret til påskefrokost hos svigermor. Man kan blive træt af at svare på alle de udfordrende spørgsmål om, hvorfor man spiser som man gør. Man kan faktisk godt medbringe LCHF-brød, som en ren og skær afledning, hvis man ikke gider opmærksomheden omkring sin livsstil. Folk tænker “nå! hun spiser ikke gluten” så er den potte som regel ude. Du har måske din egne årsager til at længes efter brød. Hvis du kan blive opmærksom på dem, kan du bedre hjælpe dig selv.
Så sandt så sandt det hele, og virkelig gode opskrifter du laver på brød! Tak for dem.
Velbekomme ☺
Hej har du nogen glutentfei boller opskrift 🙂
Jep – alle mind brød-opskrifter er glutenfri. Men denne her opskrift på boller er god og meget populær 🙂
Tak for svar har du på karysalg det man bruger til æg og sil 🙂
Det har jeg desværre ikke Rikke ☺ men det bør jeg lave ☺
Kan man spise stenalderbrødet, som man kan købe i de her poser hvor der kun skal tilsættes æg og olie? Det er jo en del lettere hvis dette kan lade sig gøre i stedet for at skulle ud og købe 10 forskellige slags kerner og frø. Når man er studerende tænker man også lidt på pengebeløbet nemlig 😀
Forresten, tak for en rigtig god og inspirerende blog! Jeg er ny i dette univers og er først ved at lære om dette er noget for mig, men som du også skriver. Brød ER virkelig svært at skulle undvære her i starten.
Jeg mener at de der stenalderbrødsblandinger er ok, og som du siger, er de jo nemme og billige at komme i nærheden af. Jeg køber ofte kerner i Lidl eller ALDI, deres økologiske kerner er altid til at betale sig fra.Chiafrø, finder jeg ofte i Rema1000. Stenalderbrødet smager godt, men i øjeblikket spiser jeg mest det Kernebrød jeg har en opskrift på her på siden, det smager meget henad rugbrød. Jeg er glad for, at du finder bloggen brugbar. Pøj Pøj med den nye livsstil 🙂