Mad i fad har altså bare en høj stjerne hos mig. Der er ganske vist noget forarbejde med at få fyldt fadet inden det skal i ovnen. Men det gør ikke så meget når jeg så har 30-45 min mens maden er i ovnen, som jeg kan bruge ganske som det passer mig. Jeg kan også godt lide, at man kan forberede fadet om morgenen eller dagen før og så bare sætte det i ovnen, hvis man kommer sent hjem.
Idag brugte jeg bare, hvad jeg havde af grøntsager. Jeg besluttede at se, hvad der skete, hvis jeg lod foodprocessoren gøre det meste af arbejdet for mig, så jeg rev de fleste af grøntsagerne på foodprocessoren. Jeg er en stor favorit af kålpølser de er salte og røgede i smagen og der er også lidt at tygge på., så de spillede fint op til de bløde cremede grøntsager i retten.
3 portioner
Du skal bruge:
- 300 g hokaido græskar
- 50 g forårsløg
- 1 mellem fed hvidløg
- 100 g bladselleri
- 200 g spinat, dybfrost
- 400 g kålpølser (1 pakke)
- 2 stk æg
- 100 g creme fraiche 38%
- 0,5 dl kyllingefond
- ½ dl piskefløde
- 1 dl revet rød cheddar – jeg plejer at bruge Nettos
- peber og et lille drys salt
Sådan gør du:
- skær kålpølserne i stykker og steg dem på panden til de har fået lidt stegeskorpe
- imens rives hokkaido med skræl og bladselleri på foodprocessoren
- den optøede spinat knuges fri for væde og plukkes fra hinanden med fingrene eller snittes med en kniv
- forårsløget snittes
- fyld det hele op i en skål og kom 100 g cheddar oveni, bland det godt sammen, krydder med peber, men pas på med saltet, for pølserne er salte
- kom pølserne op i når de er kølet en lille smule af
- i en anden skål bland æg, cremefraiche, fløde og kyllingefond
- fordel grøntsags/pølseblandingen i et fad og hæld æggemassen over
- sættes i oven ved 200 grader i 30-40 min indtil æggemassen i bunden er fast
Retten kan i princippet laves med alle slags grøntsager. Bruger du grøntsager der indeholder meget væske, så knug så meget af fæsken fra, som du kan, inden du putter dem i retten, ellers kommer der til at stå vand i bunden af fadet. Det er også vigtigt at du blander osten imellem grøntsagerne og ikke putter dem ovenpå, for så smelter den sammen til et låg, så grøntsagerne ikke kan komme af med dampen og så får du også en “våd” ret.
Hvis du ønsker en mere bastant gratin-agtig ret så tilsætter du blot nogle flere æg. Men jeg kan dog godt lide de lidt cremede æg i bunden af denne ret, sammen med de lette lidt luftige grøntsager og den gode smag af pølserne, der er i denne version.
Hygge-vinter-comfort food er meget beskrivende for retten. Har du kulhydrat-spisere i huset så giv dem lidt god brød til. Retten er både mande- og børneegnet 🙂
Henrik fik til madpakken næste dag og var glad. Jeg spiste resten til morgenmad, hvilket jeg også synes retten egner sig glimrende til.
Skriv et svar