Ganske få kulhydrater og dessert kan faktisk godt lade sig gøre – også hvis det skal smage godt. På liberal LCHF kan man godt spise bær ind imellem – vi er liberale, men tæller alle kulhydrater i forbindelse med dosering af insulin, så i vores husholdning gælder det om at trække maksimal smag ud af så få bær som muligt, det synes jeg er lykkedes meget godt med denne LCHF cheesecake.
Det skal du bruge:
Til bunden:
- 150 g hasselnødder hakkede
- 10 g mandelmel affedtet
- 3 spsk fløde
- 40 g smeltet smør
- 1 stk æg
- 3 spsk sukrin gold
- 1 spsk kakaopulver
Til ostemassen:
- 6 blade blade husblas
- 300 g flødeost – jeg brugte den fra Lidl
- 4 stk æggeblommer
- 300 g Cremefraiche 38%
- 1 tsk vanillestang
- 1 stk revet limeskal fra 1 lime
- 2 spsk friskpresset limesaft
- 4 stk æggehvider
- 50 g sukrin gold
- 100 g blåbær
- 2 spsk vand
- 72 dråber stevia sweet drops berry – kan erstattes af 6 spsk sukrin, som tilsættes ostemassen.
Sådan gør du:
- hak hasselnødderne i foodprocessoren – jeg synes det er bedst når de er rimelig finthakkede og det gider jeg ikke gøre i hånden
- rist de hakkede hasselnødder let på panden – den gør noget godt for smagen – pas på de ikke brænder på
- tilsæt mandelmel til hassernødderne – rør rundt – mindsker risikoen for sammenklumpning senere i processen
- tilsæt de resterende ingredienser og rør godt rundt – det virker måske lidt smuldret, men det skal nok komme til at hænge sammen
- jeg brugte en springform med en diameter på 22 cm med, til ostekage vender jeg altid bunden om, lægger bagepapir over og sætter den, med lidt bøvl fast i formen, bagepapiret skal bare stikke ud. Fordelen ved at vende bunden sådan, er at der ikke er nogen kant – ostekagen kan bare glide ned på et fad. Bagepapiret kan man forsigtigt trække ud under kagen. Nogen gange trimmer jeg lige bagepapiret inden jeg overfører kagen, så er det mindre nervepirrende
- smør bagepapiret med lidt olie
- fordel “kage-massen” jævnt i springformen og tryk den jævn og fast med bagsiden af en ske
- bages i ca. 25 min ved 160 grader almindelig varme
- bunden skal være helt kold inden du hælder ostemassen over – og den skal blive i springformen – nu til ostemassen
- flæk vanillestangen og skrab kornene ud – gem selve stangen
- kom blåbærene i en gryde sammen med halvdelen af sukrinen vanillestang uden korn og 2 spsk vand, varm dem forsigtigt op og lad dem simre til bærrene er blevet helt bløde, men ikke udkogte, rør engang imellem, når de er færdig så sæt dem til afkøling – fjern vanillestangen
- sæt husblas i blød i koldt vand
- pisk blommerne med den anden halvdel af sukrinen og vanillekornene
- tilsæt flødeost, cremefraiche, limeskal, limesaft og de afkølede blåbær, rør det godt sammen
- jeg smagte ostemassen til med stevia sweet drops berry – brugte 72 dråber, men smag dig frem
- pisk hviderne stive
- smelt husblassen over vandbad, tilsæt 2-3 spsk af ostemassen, så den køler lidt af – bland den herefter i ostemassen
- vend de stiftpiskede hvider i ostemassen – forsigtigt så du ikke mister luftighed
- hæld ostmassen ned til bunden i springformen
- sæt den på køl i 2-3 timer
- når den skal over på et fad, løsnes kanten – dyp en kniv i varmt vand – tør den af – så går det let
Anretning.
Min cheesecake gled lige så gelinde af bunden på springformen. Jeg støttede lige en finger mod bunden og trak bagepapiret forsigtig ud under bunden – elsker når ting lykkes 🙂 Pynt evt. din cheesecake med lidt revet mørk chokolade og lidt friske blåbær. Kagen smager dejlig frisk og så ser den også smuk ud. Hvis du er lidt mindre liberal, kan du tilsætte flere bær på toppen eller til ostemassen.
Stevia Sweet Drops Berry, er det ikke lykkedes mig at finde herhjemme endnu – jeg bruger den når jeg skal lave rødkål, fordi jeg ikke kan få ribssaft i – på den måde synes jeg næsten, jeg kan få en autentisk smag frem. Jeg bruger den også ofte, når jeg skal lave noget med blåbær, solbær eller brombær – til jordbær og hindbær synes jeg ikke den rigtig spiller. Kan i denne opskrift let erstattes med andre former for sødning – de 72 dråber jeg brugte svarer ca til 6 spsk sukrin.
Jeg bestilte Stevia Sweet Drops Berry hos min Matas i Odense.
Der gik kun et par dage så lå de klar til mig ????????
Mvh Kate
Dejligt 🙂 Jeg tror også sweetdrops er ved at bliver ret almindelige – husk at den er god at bruge alle de steder, hvor du ellers ville have brugt ribsgele, sauce til forloren hare, rødkål osv.
Tak for en fantastisk opskrift, som jeg lavede med mascarpne i stedet for friskost. Nøddebunden smagte vidunderligt og kagen blev storspist – også af de ikke LCHF spisende gæsten.
Mvh Kathe
Du er meget velkommen. Det er jeg glad for 🙂 Jeg har ikke så mange erfaringer med Mascarpone – hvordan bliver det i forhold til friskost? MVH Dorrit
Er det friske eller frosne bær du bruger til kagen? Tænker at jeg vil kaste mig ud i det med hindbær 🙂
Begge dele kan bruges Ditte, jeg tænker den kan komme til at smage fuldstændig awesome med hindbær 😛
Tak for super hurtig svar 🙂 Og en fantastisk side med lækre opskrifter 😉
Velbekomme Ditte og god fornøjelse med kagen ????