Blomkålsris er en af hjørnestenene i LCHF-køkkenet – de smager genialt, kan det samme som almindelige ris og ligger meget lettere og bedre i maven. Kålsmagen bliver mindre når risene bliver tilberedt og de får en dejlig neutral smag. Jeg synes det bliver bedst, når de bliver tilberedt på panden i en smule fedtstof, så bliver de luftige, fordi en del af væsken fra blomkålen fordamper. Det betyder de kan trækket lidt sovs, ligesom almindelige ris.
3 personer:
Du skal bruge:
- 600-700 g blomkål
- kokosolie eller smør til tilberedning
- salt efter smag
Sådan gør du:
- skyl dit blomkål og skær det i mindre buketter – du kan også bruge stokken
- ved brug food-processor, hakker du dem bare til risstørrelse med kniven – min foodprocessor er lille, så jeg hakker en portion som denne ad 2 omgange, ellers er der nogen blomkåls stykker, som knivene ikke får fat i
- hvis du ikke har en foodprocessor kan du rive blomkålen på rivejern, så skal du ikke skære den i små buketter inden, jeg ville nok sætte skålen ned i vasken, mens jeg river – ellers har du hurtigt “blomkåls-fnuller” ud over det hele
- kom dine blomkålsris på en middelvarm pande i fedtstof der ikke er alt for varmt
- blomkålsrisene skal ikke blive brune, de skal bare hygge sig stille og roligt i 10-15 min, blive lidt møre og noget af væsken skal fordampe fra dem, vend godt rundt i dem, så de ikke sætter sig til at stege
- når risene stadig har bid, men der blevet luftige og varme, så smag til med salt og servér
Jeg blander ofte noget i risene, der passer til den ret jeg skal servere. Er det en karryret, kan jeg godt lide at komme lidt ristet kokosmel i, det giver lidt ekstra bid og kokossmagen passer godt til karry.
Det er også lækkert med ristede mandel- eller hasselnøddeflager, forskellige krydderurter, eller hakket chili.
Retter som smager godt med blomkålsris kan være