Køkkeneksperimenter som det her, bryder jeg mig faktisk ikke særlig meget om. Jeg kan bedst lide når jeg nogenlunde kan forudsige udfaldet. Men skal vi have LCHF boller i karry – basta! Jeg elsker boller i karry, men jeg er ikke så vild med karrysaucen, når den er for tynd. Jeg er heller ikke så tosset med, når der skal alt for meget flødeost eller lignende i for at tykne saucen, da det tilføjer en del protein. Jeg vil kort sagt bare have, den skal være lige som den plejer. For nylig købte jeg lidt low-carb ting på en tysk webshop. Jeg klikkede lystigt løs og fik ved den lejlighed købt guarkernemel, eller guargummi som det også hedder. Det er et helt almindeligt fortykningsmiddel, som bruges i en lang række fødevarer, bl.a. til glutenfri bagning, til at stabilisere saucer og dressinger og ved isfremstilling.
Jeg har læst mig frem til:
- at man ikke skal bruge ret meget – typisk 1 tsk til til 3 dl væske
- at man med fordel kan røre pulveret ud i kold væske og derefter piske det i den varme
- at man kan være nødt til at blende for at undgå klumper
- at andre bare strøer pulveret ud over, eksempelvis en sammenkogt ret
- det man tykner, er først tyknet færdig efter 5 minutter
- man kan få luft i maven af guarkernemel
Læs mine erfaringer nederst i opskriften.
Du skal bruge:
Til kødboller:
- 500 gram kalv og flæsk eller almindelig svinefars
- 40 g finthakket forårsløg
- 2 spsk chiafrø
- 1½ dl kyllingfond
- ½ dl piskefløde
- 1 æg
- 1 fed hvidløg
- ½ tsk salt
- ½ tsk peber
Sådan gør du:
- Rør farsen sej med salt
- hak forårsløgene fint og riv eller pres hvidløget
- bland de øvrige ingredienser i og rør godt, har godt af at hvile en halv time i køleskabet eller længere, hvis der er tid
- sæt 1½ liter vand over – jeg tilsætter en terning kyllingeboullion til kogevandet og bruger det til saucen bagefter
- når vandet er næsten på kogepunktet, formes bollerne- jeg får typisk 15-16 stykker ud af denne portion
- vandet skal ikke spilkoge, men holdes på simrepunktet.
- bollerne simrer i 10 min og tages op med en hulske.
- si kogevandet for urenheder
Til saucen skal du bruge:
- 30 g finthakket forårsløg
- en klat smør
- 1-1½ tsk karry
- 100 g flødeost natural, jeg brugte den fra LIDL
- 6 dl kogevand
- 1 tsk sukrin gold
- 1-1½tsk guarkernemel – kan erstattes af johannesbrødkernemel
Sådan gør du:
- smelt smøret i en gryde
- tilsæt forårløg og karry lad det sautere lidt, det må ikke brune – blot sautere så det afgiver smag
- tilsæt 6 dl kogevand
- tilsæt flødeosten og lad saucen simre til flødeosten er opløst
- tilsæt sukrinen
- rør 1 tsk guarkernemel ud i ½-1 dl afkølet kogevand – det bliver til en slags gele – rør geleen i din sauce
- lad saucen stå lidt. så den tykner helt færdig – lav eventuelt lidt mere gele, hvis du vil have saucen tykkere – ligeledes kan saucen tyndes lidt med kogevand, hvis den er blevet for tyk
- smag til med salt og peber
Vi spiste broccoliris til. Opskriften finder du her. I øjeblikket er jeg temmelig tosset med broccoliris. De smager mildt og godt og er super nemme at have med at gøre. Den fine grønne farve, bliver man bare glad i låget af. Bollerne var simpelthen så vellykkede saftige og lækre – de der chiafrø kan bare noget i en rørt fars! Og de tilføjer ikke den mindste smag.
Saucen! Jeg har nu officielt taget guarkernemel til mig! Jeg synes ikke man skal hænge sig for meget i prisen, som er cirka 70 kroner for 100 gram. Jeg er ret sikker på jeg har guarkernemel til flere år nu. Saucen blev sådan som de fleste kender den og det var ikke nødvendigt at blende. Guarkernemel kan tykne alt muligt og er ikke afhængigt af, at der skal varme til, hvilket jo er praktisk. Den største fare er, at man kommer til at bruge for meget 🙂 DET, forudsiger jeg, kunne blive noget værre rod. Men jeg er ret sikker på at det bare er et spørgsmål om lidt tilvænning og en accept af, at man ikke kan køre på rutinen i en periode. Det må jo være noget de fleste LCHF’ere har erfaring med.
Hej Dorrit
Linket til broccoliris virker ikke. Jeg havner på en anden opskrift.
Kan du ikke poste den igen?
Hej Anne 🙂 Så skulle den være der igen 🙂