Det holdt hårdt at nå at få bagt LCHF fastelavnsboller, inden det var alt for sent. Men det lykkedes og det blev en keeper 🙂 Uha hvor var de gode! Fastelavn eller ej, så er de sat på næste uges madplan! Fastelavnsbollerne er egentlig inspireret af oopsiebrød, som jeg ikke er den store fan af, men de har altså inspireret mig alligevel. Fyldet er frisk hindbærskum og i midten er der flydende blød nougat, det er super frækt! Er sikker på de fint kan spises udenfor sæsonen 😉
4 stk
Til fastelavnsbollerne skal du bruge:
- 2 æg
- 4 spsk vand
- 1 tsk æblecider eddike
- 2 spsk smør
- 4 tsk g kokosfibermel
- 1 tsk fiberHUSK (den gule)
- 4 tsk affedtet mandelmel, jeg brugte den fra Funktionel Mad
- 1 tsk bagepulver
- 0,5 tsk natron
- 1 tsk sukrin gold
Til hindbærskummet skal du bruge:
- 60 g frosne hindbær
- 2 spsk vand
- 1,5 spsk sukrin gold
- 1 tsk vanillepulver
- 1 blad husblads
- 2 dl piskefløde
Til nougat-center skal du bruge:
- 20 g nougat fra denne opskrift
- 2 tsk smør
- 2 tsk fløde
Alternativt til nougat-center kan du varme 30 g piskefløde og røre 15 g hakket mørk chokolade ud her i og lade køle lidt af, så bliver det blot til et lækkert blødt chokolade-center i stedet, gem lidt til at smøre på den øverste del af bollen
Til pynt:
- 20 g nougat som du har haft til at stå ved stuetemperatur
- et drys frysetørrede hindbær
- ristede hasselnøddeflager
Sådan gør du:
- start med fastelavnsbollerne
- tænd ovnen på 200 grader varmluft
- smelt smørret – jeg brugte microbølgeovnen
- del æggene og tilsæt blommerne til smørret sammen med vand og eddike
- pisk hviderne stive
- bland de tørre ingredienser. bland dem godt sammen og sørg for alle klumper er væk
- bland de tørre ingredienser sammen med blomme, eddike og vand
- dejen bruser lidt op, det er meningen
- vend straks de stiftpiskede hvider i
- afsæt 4 boller på bagepapiret med en ske
- bages i 10 min ved 200 grader varmluft.
- bollerne falder lidt sammen når de kommer ud – det er helt ok
Hindbærskum:
- sæt husbladsen i blød
- kom hindbærene i en gryde sammen med vand, vanille og sukrin og varm det op, til hindbærene er purerede – smag om du vil have mere sødning
- kom den blødgjorte husblads i og opløs den i hindbærene
- stil til afkøling
- når hindbærene er næsten helt kolde – uden at være helt stivnede, skal du piske fløden stiv
- vend forsigtigt hindbærmassen i
- kommes i en sprøjtepose eller bare en plastpose og opbevares på køl til du skal bruge hindbærskummet
Blød nougat-center:
- bland blød nougat med smør og fløde, lun det forsigtigt i microbølgeovnen (jeg sagde forsigtig) rør det godt sammen og sæt til side ved stuetemperatur
Sådan samler du fastelavnsbollerne:
- skær de afkølede boller igennem med en takket kniv
- sprøjt langs kanten med hindbærskummet – jeg kunne nå 3 gange rundt på hver, prøv at få så meget højde på som muligt- sæt en dut hindbærskum i midten
- fordel den bløde nougat i hulrummet i midten
- smør låget med den bløde nougat, som er smørbar, når den har stået lunt, drys evt. med hasselnøddeflager og frysetørrede hindbær
- læg låget forsigtigt på og sæt på køl til du skal spise dem
Fastelavnsbollen er rigtig dejlig let og velsmagende. Kulhydrat-indholdet er 6,5 g pr bolle. Den gav heller ikke nogen ubehagelige overraskelser på blodsukkermålingerne her hos os.
Den helt enkle version af fastelavnsbollen er den hvor du hakker lidt mørk chokolade ned i hindbær-skummet og pynter med smeltet chokolade på toppen. Du kan naturligvis også lave helt din egen version af fyldet 🙂
Jeg forestiller mig, at fastelavnsbollerne kan bruges udenfor sæsonen f.eks. som en del af en dessert-anretning, hvis man laver dem i halv størrelse, det kunne være rigtig festligt.
Skriv et svar