Når vi smutter afsted til Australien, så spiller disse boller en vigtig rolle i provianten til den første del af turen. Det er den første bolle jeg har fremstillet helt uden æg. Det er helt klart også den bedste LCHF madpakke bolle jeg har bagt til dato. Den opfører sig og smager som rigtig brød. Henrik er begejstret, han har spist én til morgenmad, sammen med hans æg og pølser, i nogle dage nu og de holder ham kørende med jævnt blodsukker helt indtil frokost. Han foreslog vi skulle kalde dem Henriks boller, men vi blev enige om at det nok alligevel var upassende 🙂
Krummen er luftig. Smag og konsistens minder lidt om rugfler, sådan som jeg husker dem. Bollen får ikke sprød skorpe – men den er god og riste som en krydder – så kommer der lidt sprødhed.
Bollerne er bygget af forskellige fibre, og det er ikke tilfældig hvilke, for deres forskellige smage og konsistenser spiller en vigtig rolle. Det samme gør græskarkernemelet og valnøddemelet som er de to meltyper som giver den brødsmag jeg var ude efter. Valnøddemelet tilføjer en smule bitterhed, på samme måde som rugmel gør og græskarkernemelet tilføjer en lidt salt ristet smag.
Nå men nok snak – here goes…
8 boller
Du skal bruge:
- 2 spsk fiber husk, pulveriserede loppefrøskaller
- 2 spsk hørfrø
- 20 g græskarkerner
- 1 tsk bagepulver
- 2 spsk sesamfrø
- 40 g affedtet græskarkernemel I carbs shop
- 30 g fibrex, fibre til bagning og madlavning, Dansukker
- 2 spsk pofiber
- 30 g kokosfibermel
- 30 g afedtet valdnøddemel Icarb shop
- 2 spsk solsikkekerner
- 1 tsk sukrin gold
- 1 tsk salt
- 2 spsk æblecidereddike
- 4½ dl lunken vand
Sådan gør du:
- tænd ovnen på 200 grader varmluft
- vej alle de tørre ingredienser af i en skål
- si valnøddemelet, så du er sikker på der ikke er skaller i
- bland de tørre ingredienser godt sammen for at sikre at der ikke er klumper i bagepulveret
- bland æblecidereddike med vandet
- tilsæt alt vand og æblecidereddike på én gange og rør til
- lad dejen stå i 2 min
- dejen skal være våd, og formbar – jeg kunne tage den op og rulle en pølse af den på køkkenbordet uden det hængte i – er det for tørt, så tilsæt lidt mere vand
- form bollerne og sæt dem på en bageplade, de hæver både lidt opad og lidt ud til siderne
- drys eventuelt med lidt græskarkerner eller sesamfrø
- bages i 20 til 25 minutter
- lad dem køle af inden du skærer i dem
Melet, der er brugt her, er affedtet mel. Måske har du ikke disse specifikke meltyper i skabet, men jeg synes du skal prøve med andre affedtede meltyper som erstatning. Der er gode chancer for at de opfører sig nogenlunde på samme måde. Vær opmærksom på det, når du tilsætter vandet. Du skal bare ramme konsistensen, så bør du være ok. Hvis du beslutter dig for at male dit eget mel, så er du på egen hånd og så ville jeg nok forsøge med halv opskrift.
Rigtigt dejlige boller! Fungerer fint med sesammel og Fiberfin i stedet for valnøddemel og Fibrex, men skal helt klart prøves med de rigtige ingredienser. Det er ikke sidste gang de bliver bagt 🙂
Dejligt at du har eksperimenteret med opskriften ???? jeg vil selv prøve med andre meltyper i weekenden ???? jeg er SÅ vild med at de ikke smager af omelet???? min kæreste elsker dem til sin morgenmad og synes det er vild luksus at kunne spise dem helt uden blodsukkerpåvirkning.
Og de er endnu bedre med de rigtigt ingredienser :-). Jeg elsker at der hverken er æg eller mælkeprodukter i, konsistensen er skøn (de bliver faktisk nærmest sprøde hvis man rister dem på brødristeren), og de er ikke spor æggede. Totalt perfekt når man har T2 diabetes. Yndlingsboller!
Det er bare helt perfekt at de fungerer så godt for dig Marianne 🙂 Super fedt at du så også lige har anskaffet dig det “rigtige” mel også 🙂
Min kæreste har også bare jævnt blodsukker hele formiddagen og er dejlig mæt, når han har spist én til sine æg om morgenen.
Jeg vil prøve med affedtet Sesammel og affedtet peanutmel
Kan man købe affedtet valnødde og affedtet græskarkerne mel her i Danmark ?
Måske på Low Carb store.dk ?
Jeg har ikke set det i dk endnu, men bollerne bliver også fine, selvom man bytter melet ud med andet affedtet mel.
LchfButikken har haft det, men det er desværre udsolgt for tiden, så jeg har købt i Tyskland. Det er lidt dyrt i porto, så man skal nok helst bestille en masse på en gang, eller slå sig sammen med nogen om at bestille
Man kan godt få det hos low karbo. Valnød er dog udsolgt lige nu.
Hej Dorrit
Jeg har i dag bagt dine boller ???? og mums siger jeg bare.. jeg erstattede græskarkernemel med sesammel og valnøddemel med mandelmel.. og det fungerede super fint ???? jeg skal dog snart have bestilt nyt mel fra funktionel.. så måske jeg skulle prøve de nye meltyper ????
Tak fra Anita
Tak fordi du lige giver dig tid til at skrive en kommentar 🙂 Når nu man skriver at man har lavet godt LCHF-brød så ved man også at 75% har tænkt “ja, ja det er godt med dig” fordi de har bagt en del brød med æggesmag 🙂 og det kan man jo ikke fortænke dem i 🙂 Valnøddemelet og græskarkerne-melet synes jeg giver en rugbrøds-agtig smag, så jeg synes helt klart du skal eksperimentere. Nu ved du, at du har en opskrift der virker, så kan du jo bare gå amok. Det affedtede mel har jeg ikke oplevet er så forskelligt fra hinanden. Rigtig god bagelyst 🙂
Tak for respons ???? jeg har i dag bagt 2. portion med græskarkernemel og mandelmel.. og de blev endnu bedre end de første ???? jeg har dog ikke kunnet finde valnøddemel i lchf-butikken på nettet.. måske jeg kan finde dem et andet sted ????
Endnu en gang tak for en lækker opskrift ❤
Jeg køber mit valnøddemel ved I Carb Shop i Tyskland. Når det er I kommer de til at smage meget rugbrødsagtigt. Men græskarkernemelet er nu også virkeligt lækkert 🙂
Hej! Sikke en lækker side du har dig her!
Jeg elsker, at i spiser LCHF “i det lange løb” og ikke kun som en kur! Jeg og min krop trives absolut bedst med, altid at spise LCHF, men jeg synes man skal vænne sig til planlægningen.
Jeg har været inde, at kigge lidt på den tyske Carb Store. Jeg kan se porto er lidt dyr, så jeg vil gerne bestille lidt forskelligt med, når jeg nu er i gang. Er der noget du kan anbefale? Har du prøvet deres chiafrø?
Mvh. Hekke
Hej Helle:-)
Tak for dine søde ord 🙂 Jeg skriver lige det jeg har prøvet fra I Carb Store og hvad mine erfaringer er med det. FiberHusk(Flohsahmenschalen) Fungerer fuldt ud som den gule HUSK man køber i Danmark. Valnøddemel, lækker mel med god let bitter smag, der er med til at give en lidt rugbrødsagtig smag til madpakkebollerne, den skal lige igennem en si inden brug, da der er rester af skaller i. Græskarkernemel, lavt kulhydratindhold og med lækker velkendt smag af græskarkerner. Brun mandelmel. Knap så sød som den hvide mandelmel, og med lidt grovere skruktur, god smag. Kokosfibermel, god mel, men den smager mega meget af kokos, så det dur ikke at putte den i brød, da den smager gennem ALT. Hvid mandelmel, fungerer som den fra funktionel mad, er lidt sød i smagen, så med mindre det er til kage, så bruger jeg den aldrig alene. Jeg har ikke prøvet deres chia-frø endnu, men dem ville jeg ikke være betænkelig ved at købe. – håber det hjælper dig lidt i din bestilling 🙂
Tusind tak for dit svar. Jeg glæder mig helt enormt til at følge din side og dine madplaner! Det er er en stor hjælp og inspiration.
Jeg vender tilbage med en anmeldelse af chiafrøene.
God weekend!
Den vil jeg se frem til 🙂
Hej hej.
har du prøvet at fryse bollerne?
Hej Helle
Ja, vi har altid nogen i fryseren, det fungerer fremragende 🙂
Super!
Tak for hurtigt svar som altid!
Jeg har lige bagt en omgang, de ser godt nok lækre ud – jeg er bare helt vildt mæt efter en “ultimativ” burger, så der er virkelig ikke plads til mere mad! Tak for gode opskrifter.
Tak Helle 🙂 Håber du bliver lige så vild med dem, som jeg er 🙂
Hej 🙂
Kan man erstatte fibrex med noget andet?
Fx mere fiberhusk
Hej Marie????
Fibrex er en vigtig ingrediens. Du må nok i Meny ????
Mvh Dorrit
Hej Dorrit.
Så fik jeg endelig købt Fibrex.
Det er en ret god opskrift.
Var jo lidt skeptisk, fordi jeg er vant til at LCHF boller smager af æg, ost eller blomkål.
De her er utrolig tæt på rigtigt brød…. smager lidt hen af rugfler 😀
Tak for opskriften 🙂
I love it ☺☺
Hejsa
Kan se du bruger affedet mel. Kan man bruge mel man selv har blendet
Det affedtede mel er for at få et let og luftigt resultat. Jeg tror nok der er nogen der har forsøgt sig med at male selv. Jeg mener at huske at det vist ikke blev en total katastrofe 🙂 Beklager jeg ikke kan svare mere præcist. Jeg ville nok bare prøve med halv portion :-)De tager ikke så lang tid at røre sammen.
Skal lige høre. Du skriver affedtet mel. Hvorfor skal det være affedtet?
Hej Lotte 🙂
Affedtet mel giver et mere let og luftigt brød.
Tusind tak for svar. Det giver mening. Tænkte bare at man jo skal bruge fedt så hvorfor bruge fedtreduceret. Men vil prøve dine boller
God dag til dig
Håber de smager dig Lotte 🙂
Så har jeg lige bagt madpakkeboller og udskiftede valnøddemel med sesammel. Har ikke smagt dem endnu for de skal lige køle af. De faldt godt nok sammen, er det normalt? Men pyt bare de smager godt 🙂
Normalt falder de ikke sammen. Men det skyldes nok du har brugt noget andet mel. Håber de smager godt ????
Hej,
Hvordan er de ift. striks LCHF, med henblik på vægttab? og dejligt at se der ikke skal æg i alt 🙂 De knækbrød du også har (Chia) bliver de mon bløde, hvis de kommer på køl, sammen med madpakken?
Hilsen Ann
Der er 4,7 g kh pr. stk og 9,5 g proterin pr. stk. Det kan jo strengt taget godt lade sig gøre. Men på striks, vil jeg nok nærmere anbefale. – Men på striks vil jeg sige at dem her http://mindfulmad.dk/lchf-morgen-boller/- med 2,3 g kh pr. stk og 8,9 g protein er bedre. Du kan rent faktisk spise lidt grønt ved siden af, hvilket vil give dig gode næringsstoffer og bare give dig en oplevelse af at spise lækkert og varieret.
Produktionen af Fibrex er stoppet ved udgangen af 2017, så hvad skal man så erstatte med?
Jeg afprøver det med Pofiber i dag, vender tilbage, håber det bliver godt?
Som Lotte skriver, så kan man ikke købe Fibrex længere – det er og bliver det bedste! Jeg har afprøvet opskriften og erstattet fibrex med 15 g pofiber, det bliver stadig lækre og luftige boller, som bliver ekstra lækre efter en ristetur på skærefladen.
Hvis nogen finder et sted hvor man kan købe fibrex – eksempelvis fra finax, så hører jeg gerne om det, for jeg er stadig vild med det produkt!
Hvor meget pofiber skal der i? Der står 2 spsk pofiber, men hvis det også skal erstatte fibrix er det så 15 g oveni de 2 spsk?
Er lidt forvirret.😊
Det kan jeg godt forstå😊 men ja 15 g+ 2 spsk🌞
Okay tak 😊
Har prøvet at bage dem. Men af en eller anden grund faldt de sammen efter bagning. Har bagt dem 25 min.
Det gør de typisk hvis dejen har været lidt for våd.
Hej 😊
Jeg synes det vildt svært at få / finde – Affedtet græskarmel og valnøddemel 🤦♀️
Er der noget andet jeg kan bruge i stedet for de to produkter 👀
Jeg synes de og lyder lige noget for min mand, og er meget opsat på at lave dem.
Hilsen
Anne Belinda
Affedtet mandelmel kan erstatte dem 🙂