Denne ret opstod, fordi jeg simpelthen ikke gad tage ud og handle, til det jeg havde planlagt. Jeg endte med at bruge det vi havde i køleskabet, så jeg havde lidt ekstra tid til at slappe af. Det er jo sådan mange husmødre laver de bedste retter alligevel hver eneste dag. De åbner køleskabet og tænker “Nå! hva søren kan jeg så få ud af det her??”
Mørbrad er jo svært at ødelægge. I stedet for en fyldt mørbrad, blev det til mørbrad på panden med champignon og spinat i en cremet sennepssauce på en bund af hokkaido-mos. “Det er bare min mos” siger Henrik! Selv om vi regner hokkaidoen til 4,8 g kulhydrat/100 g, så har vi ingen stigninger i blodsukker-målingerne efter måltidet, på trods af stor uenighed om hvor LCHF hokkaidoen er. Så her er det nok vigtigt, at du selv vurderer, om du bliver mæt, eller den giver dig uhensigtsmæssig sukkertrang. Men her sker der ikke noget dramatisk efter den dejlige mos.
3 portioner
Til mørbraden skal du bruge:
- 500 g svinemørbrad
- 150 g champignon
- 30 g forårsløg i tynde skiber
- 100 g fløde 48% – kan erstattes af almindelig piskefløde
- 200 g helbladet spinat, dybfrost
- 2 spsk dijon Sennep
- 1 dl hvidvin, tør
- 2 dl kyllingefond
- 1 mellem fed hvidløg
- smør til stegning
- kokosfedt til stegning
- salt og peber
Til hokkaido-mosen skal du bruge:
- 450 g hokaido græskar
- 50 g flødeost 60+
- lidt salt
Sådan gør du med mørbradden:
- skær sener og fedt af mørbradden og skær den i 2½ cm tykke skiver
- skær champignon og forårsløg i skiver
- krydr mørbradbøfferne på begge sider med salt og peber
- smelt smør og kokosolie og brun bøfferne ca. 2 min på begge sider, så de bliver flot brune
- tag den af panden og læg dem til side
- steg forårsløg og champignon i fedtstoffet fra mørbradbøfferne
- når champignonerne har taget farve, presses hvidløget og tilsættes
- hvidløget skal kun lige afgive aroma, hvorefter hvidvinen tilsættes og koges ind til det halve
- tilsæt kyllingefond og dijon sennep og kog igen ind til det halve
- tilsæt fløden og læg mørbradbøfferne ned i igen, lad simre under låg i 5 min
- tag låget af og lad simre uden låg i 2 min, så fløden koger lidt ind
- pres det meste af væden ud af den optøede spinat
- tilsæt spinat og varm igennem
- smag til med salt og peber, server over hokkaido-mosen
Sådan gør du – hokkaido-mos:
- skræl hokkaidoen og skær den ud i store stykker
- kog den mør – det tager ca. 15-20 min, den skal kunne moses
- hæld vandet fra og damp hokkaidoen, så overskydende vand fordamper
- tilsæt en klat smør og 50 g flødeost
- mos med en stavblender til den er helt glat
- smag til med salt
I denne ret er det spinaten der tykner saucen. Og sikke en sauce! Jeg glæder mig allerede til at sætte denne ret, der opstod ud af dovenskab, på menuen igen. Jeg har nu med held fundet 48% fløde flere gange og jeg er vild med at bruge den! Der er en smule mindre kulhydrater, men den cremer betydeligt bedre end almindelig piskefløde, så jeg opfordrer til at prøve den.