Jeg har besluttet mig for at give sushi et forsøg. Jeg havde egentlig besluttet, at det er ok, at sushi bare ikke er en del af min kost. En masse snak om sushi ved familiemiddagen i sidste uge, fik mig alligevel sat i sving. Jeg har givet det mit bedste forsøg, men har ikke været ude og handle nogen dyre råvarer i form af rå fisk osv. Jeg har bare brugt det jeg kunne købe i min lokale Rema1000. Jeg var dog ikke forberedt på, at det alligevel gik hen og blev super godt 🙂
Opskriften bliver heller ikke et sushi kursus, for dem der aldrig har rullet en maki-rulle, du kan se hvordan du gør her: hos sushiskolen er der også nogle fine forslag til lidt alternativt fyld til det traditionelle fyld, hvis du f.eks. ikke er så glad for rå fisk. Dagens ruller blev med røget laks, og tigerrejer. Som delvis erstatning for risen anvendte jeg broccoliris. Min sushi er sammensat med fokus på at opnå sprødhed, masser af smag og så må det godt se lækkert ud!
4 makiruller – nok til 2 personer
Du skal bruge:
Til risen:
- 400 g broccoli
- kokosolie til stegning
- 2 spsk riseddike – kan i en snæver vending erstattes af hvid lager eddike
- 1 spsk sukrin gold
- ½ tsk salt
Til det øvrige fyld: (kan varieres helt til egen smag)
- 125 g tigerrejer – jeg brugte dem der allerede er tilberedt
- 125 g røget laks
- 1 avocado
- 4 blade hjertesalat
- ½ agurk
- ½ rød peber
- lidt forårsløg
- 4 blade nori tang til rulningen
Til dressing:
- 4 spsk mayo
- lidt stærk chilisauce
- wasabipasta
Sådan gør du:
- start med at tilberede din brocoliris
- riv broccolien på foodprocessoren – jeg bruge også stokken, men skræller det yderste grove lag af
- sauter broccolien i panden i lidt kokosolie – den må ikke tage farve og skal forblive luftig og let, så den må ikke få mere en ca. 5-10 min, du skal vende godt rundt i den imens
- hæld broccolien over i et ildfast fad eller lignende, så den bliver spredt ud og køler hurtigt ned
- bland riseddike med sukrin og salt, vent til sukrinen er nogenlunde opløst og hæld den over dine broccoliris, vend forsigtigt rundt i risene
- bland din dressing, jeg blandede to forskellige én med mayo og chilisauce og én med mayo og wasabipasta – smag dig frem til hvornår det er stærkt nok for dig
- skær alle dine grøntsager i lange stave – fjern kernerne fra agurken og fjern halerne fra rejerne
- læg din nori tang på din sushimåtte – du skal bruge et helt ark ad gangen, den ru side skal vende opad
- fordel 1/4 af broccolirisen på tangen, stop 1 cm fra kanten der vender ind mod dig selv og 2 cm fra kanten der vender væk fra dig selv. Du skal ikke bruge den samme mængde ris, som ved almindelig sushi, det skal bare være et tyndt lag, ellers bliver sushien våd og slatten
- dit øvrige fyld skal anbringes på den halvdel der vender ned mod dig selv
- start med hjertesalatbladet, tryk det fladt inden du lægger det på – hjertesalaten gør rullen stabil, spændstig og tilføjer sprødhed
- herpå lægges agurk, avocado, rød peber, forårsløg og din fisk. Fordel fyldet så jævnt som muligt, så din ruller ikke bliver skæv og bulet – slut af med en stribe dressing, jeg synes 1 spsk fordelt hen over er passende
- vip den kant der er tættest på dig selv hen over fyldet og træk lidt ind mod dig selv, så rullen bliver fast og tæt – det er ikke helt så let som med almindelig sushi – men det kan helt klart lade sig gøre
- brug måtten til at få rullet)trykket maki rullen i form
- jeg satte mine ruller i køleskabet en time inden jeg skar dem ud – det gjorde dem lidt mere stabile
- skær rullerne i 6 eller 8 stykker, som du bedst kan lide det og servér
Alt det der sushi-rulleri, det er efter min mening værst at tænke på, man skal bare gå i gang. De første bliver måske ikke så kønne, hvis man ikke er naturtalent, men pyt med det, det smager stadig godt. Jeg synes ikke det giver så meget mening at spise en masse soya til denne form for sushi, det giver mere mening at blande lidt ekstra af dressingen og så dyppe i den i stedet. Det giver også mulighed for at få lidt ekstra fedt. Broccolirisen fungerede over al forventning – den smager af en eller anden grund ikke særlig meget af kål, når den bliver sauteret på panden først. Sushien kom til både at dufte og smage som den traditionelle sushi, den er dog en noget mere let og delikat udgave – man rammer ikke muren helt så hårdt, når man bliver mæt, men mæt det bliver man! Konklusionen er, at det bestemt var hovedbrud og arbejdet værd, så det kommer jeg til at gentage i fremtiden – kan allerede forestille mig det som let sommermad på altanen 🙂
Skriv et svar