De her små banditter har vi fået et par gange nu. Første gang glemte jeg at tage billeder, fordi de smagte så godt, men det er jo et luksusproblem, for så lavede jeg dem igen. De smager slet ikke som om de er sukkerfri og vi nåede da også at få blodsukker-paranoia og diabetikeren måtte måle en ekstra gang. Der skete dog absolut ingenting 🙂 Karamellen lyder måske lidt indviklet, men det er den bestemt ikke. Der er bare mulighed for at komme ekstra LCHF-nørdede ting i – men man behøver dem altså ikke. Valnøddemelet var lidt en tester af et impulskøb hos Low carb shop i Tyskland og det opfører sig fint, men man kan altså også bruge affedtet mandelmel, eller lige kigge hos Kathe Rav i hendes omregningstabel, hvis man har andet mel på lager. (men så er I på egen hånd)
2 stk
Til kagen skal du bruge:
- 1 stort æg
- 2 spsk blød smør
- 2 spsk mandelmel (ikke affedtet)
- 2 spsk valnøddemel affedtet – kan erstattes med affedtet mandelmel eller tilsvarende
- 1½ spsk sukrin gold
- 10 g hakkede valnødder
- 2 spsk espresso eller stærk nescafe
- ½ tsk bagepulver
- lidt olie eller smeltet smør til at smøre formene med
Til karamel-saucen skal du bruge:
- 60 g smør
- 80 g sukrin gold
- 4 spsk piskefløde
- 1 spsk vand
- 1 knivspids xanthan gummi
- 1 lille drys salt
- 1½ tsk glycerin
- eventuelt lidt vanille
Sådan gør du:
- smelt smør og sukrin gold i en gryde, lad det simre i 2-3 minutter
- kom vand og fløde i en lille skål, drys xanthan-gummi over og pisk godt sammen, prøv at piske eventuelle klumper ud
- tilsæt et lille drys salt og eventuelt lidt vanille
- tilsæt eventuelt glycerin
- har du klumper i karamelsaucen – så si dem fra
- bland de tørre ingredienser til kagen, så der ikke er klumper i bagepulveret
- bland alle ingredienser sammen og rør sammen
- smør to små forme, jeg brugte ramekiner
- bages ved 200 grader almindelig oven i ca. 15 min
- lad kagerne køle en anelse, løsn med en kniv i kanten og vend dem forsigtigt ud i hånden
- anrettes med karamelsauce, et drys sød dukkah og eventuelt lidt LCHF-venlig vanilleis.
Karamel-saucen har jeg luret her, det smager himmelsk. Xanthan gummi tykner karamelsaucen en lille smule. Xanthan-gummi begynder først og tykne efter ca. 5 min, så du skal have lidt tålmodighed, pas på med det, det er virkelig vildt, når først det virker. Hvis du ikke har det, så lav karamel alligevel. Den er tyndere, men den smager stadig forrygende. Glycerin har du måske heller ikke lige stående – men pyt med det. Karamellen krystaliserer når den bliver kold, dette forhindrer glycerinen, men du kan sagtens bare lune karamellen, så er den flydende igen. Behøver jeg sige det smager rigtig godt på is.
Er du i julestemning så tilsæt Julekrydderier til kagen 🙂