Hvis nu du har levet low carb i lang tid, så vil du opleve, at der er opskrifter du bruger i et stykke tid, så ryger de lidt i baggrunden, enten fordi du er blevet lidt træt af dem, eller også fordi der dukker noget mere spændende op. Min aller første LCHF brøderstatning var de berømte frøkiks, som sidenhen er blevet til chia knækbrødJeg spiste absolut ALT på dem. Jeg kan huske, jeg havde bagt en ordentlig portion af dem, fordi jeg skulle på kursus i nogen dage. Min roomie var helt vild med mine frø-kiks og det bekymrede mig lidt, at det svandt lidt hurtigt i dåsen. Jeg skulle jo sådan set leve af dem, når de andre spiste brød. Vi sad nogen gange på værelset og lavede gruppearbejde og jeg fandt så ud af, at min roomie bød alle gæster på mine frøkiks, fordi hun simpelthen var så begejstret for dem. SÅ måtte vil lige have et par alvorsord! Men ja! De smager jo godt 🙂
Jeg er efterhånden landet på denne version, inspirationen er hentet fra Madbandittens chia-knækbrød. Idag skal jeg mødes med et par venner og jeg skal have knækbrød med. I dag udkommer de i fest-versionen. Den er lavet med parmasan og lidt birkes. Hvis du vil have herdags-kiks – så dropper du bare parmasanen, men idag gi´r jeg den gas.
Du skal bruge:
- 50 g chiafrø
- 40g solsikkefrø
- 40 g sesamfrø
- 60 g græskarkerner
- 50 g hørfrø
- 2½ dl vand
- 20 g parmasan, eller anden hård salt ost
- et drys havsalt
- evt. drys med birkes
Sådan gør du:
- bland chiafrø med vandet – det skal stå i 10-15 min til det er blevet som gele. Dette er limen der holder alt det andet sammen
- vej de andre frø af og put dem ned i geleen
- rør godt rundt og tilføj et drys salt
- riv parmasanen helt fint (jeg bruger min microplane) ned i dejen, hold lidt ost tilbage til at rive ovenpå knækbrødet
- rør rundt så der ikke er klumper af ost at se
- hæld dejen ud på bagepapir på en bageplade
- jeg fordelder det/smører det ud med en dejskraber, prøv at få det lige tykt over hele stykket
- skær riller, der hvor du vil dele knækbrødene
- riv resten af osten ud over knækbrødet
- drys eventuelt med lidt birkes eller sesamfrø
- drys eventuelt også med lidt salt
- bages ved 160 grader almindelig ovn i ca. 60 min
- hvis du har fået lavet de midterste knækbrød lidt for tykke, så de er bløde, så vend bagsiden op og giv dem 10 min mere
Du kan skære knækbrødene ud så de har en størrelse der passer dig og din madkasse. Personligt synes jeg ikke der er er noget pålæg der ikke passer til dem. Jeg læste på facebook en dag, at der var én der blendede de krummer der blev tilbage i kagedåsen og puttede dem i den nye portion hun skulle til bage – det er en smart måde at genbruge krummerne på. Hvis du vil have lidt mindre rustikt knæsbrød, så kan du også lige køre dine frø lidt i foodprocessoren. Men jeg kan nu godt lidt når der er lidt struktur i knækbrødene.
Lyder super lækkert, men ved du noget om energi fordelingen i dem?
Ja, hvis du skærer portionen ud til 20 stk, så er der 1,6 g kh og 3 g protein i 1 stk 🙂
Hvordan skal de opbevares og hvor længe kan de holde sig?
Hej 🙂
Jeg opbevarer dem bare i en lufttæt dåse eller boks. Jeg tror ikke, jeg har haft nogen der har overlevet længere end 14 dage, for så har de simpelthen været spist 🙂