På det seneste har jeg udgivet en række opskrifter på bloggen, som jeg har lavet i vores Crock-pot. Faktisk har jeg hele 2 crock-pots. Denne her som jeg fik først, den er på 4,7 liter, basic, billig og velfungerende og denne her som er lidt en Rolls Royse, på 6,0 liter, god til lidt større portioner, og med en gryde der kan gå på komfuret, så du kan brune dit kød inden du sætter den i gang. Den er mega lækker og lidt af en investering. Mange har spurgt om jeg vil forklare, hvad det er for en tingest. Det kræver lidt begrebsafklaring. Crock-pot er bare navnet på en producent af Slowcookere.
Hvad er en Slowcooker så?
En Slowcooker består af en slags gryde, ofte lavet i kraftigt lertøj, der sættes ned i en indsats med et varmelement. Indsatsen holder temperaturen rundt om gryde konstant.
Slowcookeren tilsluttes en stikkontakt og maden i slowcookeren tilberedes ved jævn konstant og lav varme i 4-8 timer. Temperaturen ligger på mellem 73 og 93 grader, alt efter om du har din slow cooker indstillet på lav eller høj indstilling. Saften og kraften bevares, smagen udvikles langsomt og strukturen i grøntsager og kød bevares.
Gryden koger ikke tør og det er ikke nødvendigt at røre i maden undervejs. Faktisk er det bedste at beholde låget på, så væske og aromaer forbliver i gryden. Det er svært at opnå samme effekt på et komfur, da al varmen her kommer fra bunden af gryden. I Slowcookeren er varmen fordelt rundt om gryden istedet. Den tykke keramikgryde er med til at sikre at varmen bliver i indsatsen og temperaturen forbliver stabil.
Når du skal lave mad i din Slowcooker, tænder du for Slowcookeren, kommer alle ingredienser i på én gang, rører rundt og indstiller timeren. Du kan så gå igang med dagens gøremål eller tage på arbejde, så er din gryderet er færdig, når du kommer hjem.
Hvis du vil kæle lidt ekstra for maden og har tid, er det godt at brune kødet først, det giver en anden dybde til smagen, men du kan også sagtens opnå et virkeligt godt resultat ved at komme kødet i som det er.
Ting du skal overveje inden du anskaffer en Slowcooker:
- hvor stor er din husstand. Hvor mange mennesker vil du oftest lave mad til? Slowcookeren fungerer bedst, hvis den i alt fald er ½-2/3 fuld.
- kan du med fordel lave ekstra mad og fryse det ned? En slowcooker er en enestående mulighed for at tilberede større portioner mad uden ret meget mere end lidt ekstra snittearbejde. Hvis du f.eks er 1 person i husstanden og du gerne vil tilberede mad til at tage op af fryseren på dage, hvor du ikke har tid til at lave mad, så er en slowcooker til 4 personer en helt ok størrelse i dagligdagen.
- har du brug for en slowcooker med timerfunktion? Det er muligt at få slowcookere, der er helt manuelle. Det kræver, at du er i nærheden til at time din mad og slukke når den er færdig. Vil du sætte maden over om morgenen inden du tager på arbejde, kan du have gavn af en Slowcooker med timer funktion. Den går så automatisk over på “hold varm” funktionen, når maden er færdig.
Tips til din Slowcooker
- Slowcookeren skal ideelt være mellem 1/2 og 2/3 fuld for at sikre at der er den rette temperatur i gryden
- brug mindre væske end du er vant til. Der er næsten ingen fordampning fra en slowcooker, så start lidt blidt ud, du kan altid tilsætte lidt ekstra væske, hvis nødvendigt.
- lad låget blive på, det er ikke nødvendigt at røre, en del Slowcookere kommer med glaslåg. Så kan du i nogen grad få styret din nysgerrighed. Mod slutningen af tilberedningen, kan du tjekke din ret og eventuelt smage til
- start i god tid med planlægningen – aftenen før eller samme dags morgen. Har du plads i køleskabet, kan du gøre selve gryden klar aftenen før, med alle ingredienser i. Alternativt kan du gøre dem klar i en frysepose, så fylder de ikke så meget. Har du en kæmpe fryser, kan du gøre flere måltider klar, så de er lige til at gøre klar og komme i gryden. Det finder du en ganske imponerende video om her, ikke helt LCHF, men absolut værd at se.
- hvis du bruner kødet inden du kommer det i Slowcookeren, så kog panden af med lidt vand eller vin, for at få alt guf med i gryden.
- hvis der skal mælkeprodukter eller kokosmælk i maden, så kom dem først i ved slutningen af tilberedningen. Du risikerer at disse produkter bliver klumpede og mærkelig, hvis de skal simre i mange timer.
- kom ikke frosne ingredienser i din Slowcooker Det tager simpelthen for lang tid at varme dem helt igennem. I den tid det tager at varme ingredienserne op til simrepunktet, har eventuelle bakterier frit spillerum til at formere sig. Det kan være en god idé at starte din Slowcooker allerede mens du finder de køleskabskolde ingredienser frem. Så får den et lille forspring og retten når hurtigst muligt simrepunktet.
Sådan bruger jeg min Slowcooker:
- jeg sætter maden over, inden jeg tager på arbejde, så skal jeg bare lave tilbehør, hvis det er påkrævet. Hjemme hos os arbejder vi nogen gange forskudt af hinanden. Det betyder at jeg f.eks. sætter maden over, inden jeg tager afsted, så kommer Henrik hjem og tager over og færdiggør retten med tilbehør osv. Hvis jeg arbejder om aftenen, kan det være jeg sætter en cheeseburger suppe over, så er den klar når Henrik kommer hjem og han har nem madpakke til dagen efter.
- vi bruger også Slowcookeren i weekenderne. Hvis vi gerne både vil spise lækker mad og have tid til andre aktiviteter, så bliver maden sat over om formiddagen og så er dagen fri til andre ting.
- nogen gange klargør jeg ingredienserne dagen før og blander dem i en pose, så de er klar til at kommer i gryden om morgenen. Jeg er endnu ikke så velorganiseret, at jeg har færdigblandede retter klar i fryseren, men det ser jeg komme i en nær fremtid.
Vores valg af Slowcooker:
- vi har valgt vores Slowcookere, ud fra bl.a. størrelsen, Vi laver som regel 3 portioner mad ad gangen. I Slowcookeren laver vi som regel 5-6 eller op til 9 portioner ad gangen, så er der et måltider til fryseren.
- vi er også glade for timeren, der hopper på “hold varm” funktionen, så sker der ikke så meget ved at man holder i kø på motorvejen.
- prisen på de Slowcookere vi har valgt er omkring kr. 900, og 1600,- det er naturligvis en investering, men den sparer en del tid for os i hverdagen. Det kan vi godt bruge engang imellem, fordi vi har valgt en livsstil, hvor al vores mad er fremstillet fra bunden. Vi valgte fabrikatet Crock-pot, fordi det virker til at være et kvalitetsprodukt. Firmaet har lavet Slowcookere siden 1971.
Slowcookere findes i mange fabrikater og modeller, Der er lidt mindre manuelle modeller med kapasitet til 3-4 personer, som man kan få ned til kr. 300,-. I den dyre ende betaler man op til kr 1600,- for Slowcookere med kapsitet til 6-8 personer, men mange flere funktioner. Hvis du ikke har råd til en au-pair, har du en travl hverdag og vil du gerne lave din mad fra bunden, så kan Slowcookeren hurtigt blive din bedste ven.
Jamen kan den lave risengrød??
Det er nok det mest almindelige spørgsmål jeg får. Jeg laver risengrød 1 gang om året, når jeg skal have risalamande med til familien juleaften. Jeg plejede at hade at lave risengrød, men med Slowcookeren er det nem. Smør gryden med lidt kokosolie, følg opskriften på pakken til den ønskede portion, sæt slowcookeren på high og timeren til 2 timer. Fuldstændig ukompliceret og uden at røre i timevis. Man man endda sætte det over og køre ungerne til svømning og så er der risengrød når man kommer hjem. BUM!
Indlægget indeholder affiliate links.
Når der er affiliate links i en tekst på bloggen, betyder det at bloggen tjener en lille kommision, hvis du køber noget via et af vores links. Dette koster ikke ekstra for dig. På denne måde er du med til at støtte driften af bloggen og det er nemt for dig at finde frem til produkter vi omtaler. Vi omtaler kun produkter, vi bruger i vores dagligdag og vi henviser kun til shops, hvor vi selv jævnligt handler.
Åh, hvor har jeg kigget meget på slowcookere de sidste par dage. Jeg har sådan lyst til at købe én i julegave til mig selv ????
Jeg er dog i tvivl om størrelsen på gryden. Jeg er væk i mange timer i hverdagen så hvis jeg skal have glæde af den der, skal den være med timer og det har de små gryder ikke ????
Jeg laver tit mad og lægger i fryseren til andre dage. Det virker bare så voldsomt at gå op i en 4,7 l gryde når det bare er mad til mig selv.
Har du nogle gode råd?
Bum Bum ja udvalget af Slowcookere er desværre ikke så stort i DK. Jeg vil sige at 4 portioner er realistisk at lave i en 4,7 liters, ellers bliver den ikke fuld nok. Det afhænger jo også lidt af din frysekapasitet, om du har plads til at det mad i fryseren. Men jeg tænker også at du helt klart skal have én med timer, hvis du skal have maksimal gavn af den. Jeg kan heller ikke finde nogen mindre gryder med timer. Så du skal nok gøre op med dig selv, om du kan have al den mad, du kommer til at lave i fryseren?
Jeg har tænkt lidt mere over sagen og ender nok med at bestille én på 3,5 liter uden timer.
Jeg har en skabsfryser så jeg kunne godt bruge den på 4,7 liter men det ville så også betyde, jeg skulle spise det samme i ret mange dage 😉
Desuden har jeg tænkt over det med timeren i hverdagen. Jeg kører hjemmefra omkring kl. 6 om morgenen og jeg er altså ikke sikker på, at jeg vil få den startet op på det ukristelige tidspunkt af dagen. Heller ikke selv om jeg har gjort det hele klar dagen før.
Så måske vil jeg mest komme til at bruge den i weekenderne og så behøver jeg jo ikke timeren.
Jeg tænker stadig … 🙂
Det lyder som en god løsning 🙂 Så kan du godt få forberedt noget mad i weekenden 🙂
Nu har jeg bestilt en Crock Pot på 3,5 l 🙂
Jeg tror, at der er mange der har ønsket sig én her til jul for der er pludselig udsolgt alle steder af den model jeg havde udset mig.
Jeg håber, at den kommer hjem i løbet af de næste 14 dage så jeg kan lege lidt i juleferien 🙂
Et hurtigt spørgsmål: hvad er det du har på billede tre i dette indlæg?
Er det et helt stykke kød du har lagt ned i “potten”?
Hej Merete 🙂 Hvor bliver det altså spændende 🙂 Du kan glæde dig til rigtig meget lækker mad. Billedet er fra opskriften Nakkefilet med lakrids http://mindfulmad.dk/nakkefilet-lakrids-crock-pot/ 🙂
Hej.
Har lige et forsigtigt spørgsmål. Har fået en brugt slowcooker, faktisk næsten ikke brugt, men uden brugsanvisning og mulighed for at spørge nogen til råds. Jeg er lidt i tvivl om der skal vand i den yderste “gryde” eller den bare fungere som et varmelegeme. Kan du hjælpe mig?
Glæder mig meget til at komme igang.
Hej.
Har lige et forsigtigt spørgsmål. Har fået en brugt slowcooker, faktisk næsten ikke brugt, men uden brugsanvisning og mulighed for at spørge nogen til råds. Jeg er lidt i tvivl om der skal vand i den yderste “gryde” eller den bare fungere som et varmelegeme. Kan du hjælpe mig?
Glæder mig meget til at komme igang.
Hej Vivian ☺ Tillykke med din næsten nye slowcooker ☺ der skal ikke vand i den inderste gryde skal bare ned i indsatsen ???????? du kan temmelig sikkert finde brugsanvisningen online via google. Pøj pøj med den ☺
Hej Dorrit!
Tak for den perfekte introduktion af slow cooker, der virkelig er noget af det bedste der er opfundet.
Jeg har selv brugt en sådan i de sidste min. 30 år, da jeg kommer & og er kommet meget i USA i et langt liv.
Jeg selv bruger en 4,7 l. slow cooker fra Hamilton Beach med timer og glaslåg, da jeg har mange andre
køkkenmaskiner af samme mærke, der er mere end 25 år gamle og stadig fungere 100% perfekt.
Også tak for dine fine opskrifter og link’s.
Go’ weekend
Jens
Jamen det er bare så smart og tager jo simremad til helt nye dimensioner, det er en helt fantastisk smag der udvikles! Jeg ved faktisk ikke hvor mange der har en slowcooker i Danmark, men helt sikkert ikke nok. Den gør det let at lave hjemmelavet mad med fantastisk smag, hvor der også kan blive et par portioner til fryseren. I love it 🙂
Hej Dorit
Jeg ved godt, at denne post er af ældre dato, men tak for en fin guide. 👍
Jeg endte med at købe en Instant Pot Duo V2 7-in-1 (https://www.amazon.co.uk/Instant-Pot-Electric-Pressure-Stainless/dp/B00OP26T4K/) – fordi den måde kan slow og pressure cooke – og har en saute funktion, der gør, at jeg ikke behøver at hive gryder og pander frem, hvis noget skal brunes før yderligere tilberedning.
Egentlig var det en julegave, men den er allerede pakket ud og taget i brug 🤣
Jeg har tidligere lavet Cheeseburger suppen i almindelig gryde – underne elskede den, men hold k***, hvor tog det tid og sikke en opvask og oprydning efterfølgende – så den er på madlisten til weekenden i “Crock Pot” versionen ❤
Hej 🙂
Jeg har faktisk lige selv fået sådan en fætter, eller crock-pots udgave af den. Jeg har indtil videre lavet gullashsuppe i den – det var dælme godt. Nu skal jeg så prøve at lave risengrød på den halve tid 🙂 Glæder mig til at se hvad den ellers kan 🙂
Åh, jeg har netop købt en crock-pot idag, og nu bliver jeg da helt i tvivl om størrelsen :/
Vi er en familie på 4, og havde bare forestillet mig, jo større des bedre fordi vi så også kunne lave til gæster… Så har bestilt en 5.7 liters 🤔😐
Hvordan varmer man maden op, hvis jeg laver store portioner og smider i fryseren? Bliver det mon stadig lækkert?
Måske jeg skal bestille en 4.7 liters i stedet for, og returnere den anden, når den kommer med posten.
Årets juleprojekt er confiterede andelår i crock-potten og så på grillen lige inden julemaden skal serveres 😍
Hej Anne 🙂
Jeg tror du bliver glad for din 5,7 liters 🙂
Mad i Crockpotten er jo ofte noget med lidt sovs eller en suppe – og det synes jeg er virkelig fryseegnet. Nogen gange varmer jeg det i microen, andre gange i en gryde efter lige, hvad der passer mig bedst. Jeg laver store portioner bolognese og fladfryser det i plastposer. Jeg bruger det til alt muligt. Nogen gange tuner jeg det med pølsestykker og fløde og så er det en helt ny ret. Andre gange bruger jeg det over mos eller grøntsager i et fad med bolognesen på toppen, drysset med ost. Din fryser bliver fyldt med små skatte på den måde, du kan roligt glæde dig – og som sagt 5,7 til en familie på 4. det bliver godt 🙂
Hej Dorrit. Tak for dit svar.
Jeg endte alligevel med at købe crock potten i 4.7 liter, fremfor 5.7 liter.
Har netop åbnet den og låget sidder løst? Er det min korrekt? Skal det kunne vippe?
Mvh. Anne
Hej Dorrit.
Tak for dit svar. Jeg endte dog med at bytte den til en 4.7 liters i stedet for. Men kan det virkelig være meningen at låget sidder løst? Det sidder og vipper på “grydeindsatsen”?
Kan du indsætte et link til produktet?
Det er den der er vist på hovedbilledet i dit indlæg.
Ok 😊 mit låg ligger løst, det vipper ikk. Men man koger jo bare stille og roligt. Så det ligger typisk lidt mere løst end en almindelig gryde. Hvis låget er lige og ikk gaber, så tror jeg det er helt ok.
Glædelig jul 🙂
Jeg kan se at du har anskaffet dig en Crock-Pot Express, måske kan du hjælpe mig med lidt spørgsmål 🙂
Jeg synes det er virker ret smart at den både kan slow cooke og være trykkoger.
Jeg er bare i tvivl om den er alt for stor, vi er kun mig og min datter (3 år), men elsker at have mad i fryseren, til nemme dage.
Hvor meget kød til f.eks. kødsovs, skal der i for at slow cooker funktionen virker optimalt.
Er virkelig i tvivl om det er et alt for stort monstrum at bringe ind i mit køkken 🙂 Og jeg mon skal “nøjes” med en alm trykkoger (gryde), men kunne også være fedt at prøve det slow cooker af.
Vh
Lena
Hej Lena 🙂 Hvis jeg havde haft valget da jeg jeg købte min første slowcooker, så havde jeg købt en crockpot express, fordi den kan det hele, trykkoge, slowcooke sautere og meget mere.. du kan brune kødet direkte i den og du kan trykkoge og hvis du vil have saucen kogt lidt ind, så vælger du bare sautér og koger den lidt ind. Den er godt nok et skrummel, men jeg synes den sparer tid og opvask og så er den super intuitiv at bruge. Den svenske importør har lavet en facebookgruppe, den synes jeg du skal melde dig ind i og se hvad folk laver af lækkerrier, den er perfekt når man skal lave mad til fryseren. Jeg ved desværre ikke hvor fuld den minimum skal være – hvis du trykkoger er det ligemeget, for den opbygger bare tryk så det passer. Men hvis du bruger trykkogerfunktionen er jeg lidt i tvivl. Men det er jeg sikker på der er nogen i gruppen der ved – om ikke andet så importøren. Spændende at se hvad du vælger, men jeg er glad for min 🙂
Lige spørgsmål..
Er en slow cooker i bund og grund “bare” en elektrisk stegeso? 🙈
Ja, det kan man godt sige – den holder temperaturen konstant hele tiden og så bruger den ikke så meget energi som det gør at have ovnen kørende så længe. 🙂
Hej Dorrit
Tak for en overskuelig og meget udførlig guide! Jeg har netop købt min første slowcooker, perfekt til årstiden. Jeg tænkte på, om du har et tip til at konvertere “almindelige” simre-i-gryde opskrifter til brug i slowcookeren? Mest i forhold til hvor lang tid retten skal have og om det skal være high/low 😊
Mvh. Sara
🙂 Tillykke med din slowcooker 🙂 jo længere almindelige simreretter skal have, jo længere skal de have i slowcookeren. De her lidt mere seje udskæringer f.eks. fra oksekød, skal have længst tid. Kyllingbryser, skal have kortere tid- Store stykker køde skal også have længere, end hvis det er skåret ud som småkød.- jeg synes egentlig at det meste kan laves både på high og low – på high vil man også bruge ca. den halve tid.
Du skal regne at bruge lidt mindre væske end det der angivet i opskriften. I slowcookeren bliver al væsken i gryden og der er næsten ingenting der koger væk, så tage noget mindre væske. Ellers vil jeg sige at du bare skal prøve dig frem. Det er jo en meget blid måde at tilberede mad på, så regn med at det ikke kan gå helt galt. God fornøjelse 🙂
Hej Dorrit 🙂
ved du hvor man kan købe en ny indsats (gryde) til en crockpot 4,7 l ?
min er desværre røget sig en tur.. og kan ikke finde nogen erstatning op nettet :S
måske du lige har et fif.
Prøv at kontakte Importøren som holder til i Sverige – jeg mener faktisk at de har en Facebook side. De ved i alt fald om du kan købe reservedele.
Hej Dorrit.
Jeg har netop fundet dig da jeg søgte efter slankeopskrifter/sund mad med tilberedning i en Crock Pot.
Det er helt nyt for mig og da jeg for det meste er alene vil det være ideelt med en Crock Pot.
Jeg har bestilt den på 4,7 l.
Mit spørgsmål til dig er om dine opskrifter indeholder oplysninger om kalorier, fedt m.m. Det vil gøre det meget lettere for mig til at starte. Jeg er i gang med kostomlægning og faste.
Eller findes der bøger der har disse oplysninger?
Hej Winnie
Nogen af mine opskrifter indeholder udregninger nederst i opskriften – men ellers er det jo en god idé at lave sine egne, det er der mange gode apps til – for man tilpasser jo efter i forhold til hvad der er i køleskabet 🙂