Hører du til typen, der kigger langt efter de svenske kødboller med mos i Ikea, – så velkommen i klubben. Disse saftige kødboller med brun sovs, mos og ryste-ribs er en skøn LCHF version. Det smager slet og ret af mormormad for mig.
4 portioner:
Du skal bruge:
Til kødboller og brun sovs:
- 500 g hakket kalv og flæsk
- 50 g forårsløg
- ½ dl piskefløde
- 1 spsk chia frø
- 3/4 tsk salt
- ½ tsk peber, sort
- 1 æg
Til sovs:
- 2 ½ dl boullion f.eks. okse- eller vildtboullion
- 1 1/4 dl piskefløde
- ca. ½ tsk johannesbrødkernemel
- 2 spsk smør og 1 spsk olie stegning
- sovsekulør
- evt. salt og peber
Til rysteribs:
- 120 g ribs friske eller fra frost
- 2-3 spsk Sukrin Gold
Sådan gør du:
- hak forårsløgene fint og kom dem sammen med alle alle de andre ingredienser til kødbollerne i en frostpose og ælt dem godt sammen. Brug hænderne udenpå posen og bare giv farsen en ordentlig æltetur, luk posen og smid den på køl. Gør gerne dette dagen før eller nogen timer forinden
- drys Sukrin Gold ud over de frosne eller friske ribs og rør rundt, lad dem stå og trækket, mens du laver resten
- tag farsen fra køl og del den i 16 stykker
- rul dem til kuglerunde kødboller
- forvarm ovnen til 200 grader almindelig ovn
- smelt smør og olie på en pande
- brun kødbollerne, vend dem hyppigt så de forbliver så runde som muligt
- når de er brune og lækre hele vejen rundt, kommes de i et ildfast fad og steges færdigt i ovnen i 10-15 min
- i mens laves sovsen
- hæld bouillon på panden uden at hælde fedtstoffet fra kødbollerne ud
- kog panden af
- kom fløden på og lad det simre i et par minutter
- rør johannesbrødkernemel ud i ½ dl vand – det får konsistens som tapetklister
- rør blandingen i sovsen lidt ad gangen, til den får den rigtige konsistens
- afslut med at smage til med salt og peber, hvis du er frisk tager du 2 tsk af den væske, der har dannet sig med sukrin og ribs, det er lige prikken over i’et i sovsen
- tilsæt sovsekulør til sovsen har den ønskede farve
Vi spiste retten med blomkålsmos. Det er den bedste mos til kødbollerne og den brune sovs, efter min mening. Jeg havde købt frosne ribs i min lokale Fakta. På posen stod der 6 g kh pr. 100 og det lod til at passer meget godt, for Henrik kunne sagtens tåle de 30 gram han fik, der var ikke noget at se på blodsukkeret efterfølgende.
Data fra Madlog i 1 portion uden mos:
Energi: 425 kcal. Protein: 28 g. Kulhydrat: 4,7 g. Fedt: 32 g.
Indlægget indeholder affiliate links.
Når der er affiliate links i en tekst på bloggen, betyder det at bloggen tjener en lille kommision, hvis du køber noget via et af vores links. Dette koster ikke ekstra for dig. På denne måde er du med til at støtte driften af bloggen og det er nemt for dig at finde frem til produkter vi omtaler. Vi omtaler kun produkter, vi bruger i vores dagligdag og vi henviser kun til shops, hvor vi selv jævnligt handler.