I weekenden fik jeg afprøvet et madprojekt, jeg har gået og gemt på i lang tid. Men som inde i mit hoved ikke var sådan liiige til. Som så ofte, så viste det sig ikke at være spor svært, da jeg først kom igang. The-røgning er en asiatisk ting, hvor man bruger the og ris i stedet for røgsmuld og bruger sin wok til at røge i. Jeg er lidt facineret af at man lige kan tilføje lidt røg til sin mad, uden at skulle anskaffe en masse ekstra udstyr. Man kan så også anvende de ris, man måske har stående i skabet og som man ikke aner, hvad man skal stille op med. Der er sukker i røgsmuldet, det har alene den funktion at det fremmer røgudviklingen og giver lidt aroma, retten er altså ganske LCHF og lowcarb. Jeg anskaffede 2 gode stykker laks og gik igang.
2 portioner
Du skal bruge:
Til laksen:
- Et par stykker laks – svarenden til dit proteinindtag
- lidt kokosolie
- 2 tsk salt
Til røgning:
- 3 spsk jasminris
- 3 strøgne spsk the – jeg brugte earl grey – men man kan godt bruge eksempelvis grøn the – men nok ikke jordbær-the :-S
- 2 tsk mørk sukker- hvis du har
- eventuelt krydderurter og citronskal/limeskal
Til asparges salsa
- 150 g grønne asparges
- 75 g cherry tomater
- 30 g rødløg
- 20 g kapers
- 1 spsk limesaft
- en lille håndfuld hakkede blandede krydderurter – jeg brugte persille og dild – for mere asiatisk touch brug koriander
- smør
- 2 spsk olivenolie
- salt og peber
Til hvidløgsmayo:
- en god klat mayo efter eget valg
- fint revet hvidløg
- limesaft
- cayennepeber
Sådan gør du:
- 3-4 timer inden du går igang – skal du salte din laks
- drys salt over og lad den stå i en bøtte i køleskabet
- start med at lave din salsa
- bræk den seje ende af de grønne asparges
- skær dem i mundrette stykker
- sauter dem på panden i lidt smør, uden de tager farve i ca. 5 minutter
- skær cherrytomaterne i kvarte
- skær rødløget lidt groft, så du får max. ud af med lille farve i salsaen
- bland de blancherede asparges sammen med de andre ingredienser, smag til med salt og peber og sæt på køl
- rør en god klat mayo med lidt revet hvidløg, limesaft og cayenne
- nu til laksen
- tør den saltede laks godt af med lidt køkkenrulle
- dæk bunden af wokken med staniol, så der ikke er noget der kan brænde fast
- kom the, ris, sukker, krydderurter og limeskal ned i
- hvis du har et låg på din wok, så brug det – jeg brugte bare en bageplade, men du kan også lægge staniol over, det skal bare være noget der slutter tæt
- laksen skal ligge fri af røge-tingene – jeg brugte en dampindsats, som jeg har købt for en slik i Ikea. Den klarede jobbet perfekt, men næste gang jeg kommer til storbyen, vil jeg nok købe mig en bambus-steamer, for der kan ligge lidt mere på
- fyr op under dit røgsmuld og læg låget på – den skal bare have fuld knald på komfuret
- laksen skal lige kysse panden i lidt olie på begge sider
- tjek når der begynder at komme lidt røg
- så lægger du laksen i dampindsatsen og sætter den ned i wokken – jeg havde rimelig høj varme under wokken hele tiden
- mine laksestykker vejede 180 gram pr styk og de skulle have 8 min – når du kan mærke lamellerne i kødet glide fra hinanden når du trykker på fisken med en finger, så er den færdig.
- anret med salsaen og lidt mayo på hver tallerken
Det er vigtigt ikke at løfte låget hele tiden, for så slipper al røgen ud. Jeg var spændt på hvor megen røgudvikling der ville være. Skulle jeg pille batterier ud af alle røgalarmer og åbne alle vinduer?? Det viste sig at være en meget stille rolig røgudvikling, med en meget behagelig aroma, som tydeligt smagtes i fisken. Det var en virkelig god smagsoplevelse og jeg gør det snart igen, for det var godt nok ikke særlig besværligt, da jeg først gik i gang. Jeg går i overvejelser om både at røge muslinger og rejer på den måde.
Skriv et svar